Nu börjar vaccination av barn


mellan 6 månader och 3 år

Läkemedelsverket har i samråd med Socialstyrelsen beslutat att även barn mellan 6 månader och 3 år som inte tillhör någon medicinsk riskgrupp bör vaccineras mot den nya influensan A (H1N1). I Blekinge startar vaccinationen av dessa barn under vecka 48 (den 23-27 november).
Beslutet grundas på en ny studie med 51 barn under tre år och de erfarenheter man hittills har av att vaccinera barn mellan 3 och 6 år och barn under tre år som tillhör en riskgrupp.

Undersökningen visar att även de yngre barnen får ett bra skydd av vaccinet och att det inte förekommer några andra biverkningar än hos äldre barn.

Vecka 48 är den första veckan för vaccination av barn mellan 6 månader och tre år i Blekinge. Alla vårdcentraler bestämmer själva över när de sätter igång vaccinationen och hur de meddelar invånarna.

- Vissa kommer att annonsera i lokaltidningarna, andra kanske väljer att skicka kallelser till de yngre barnens familjer, säger barnhälsovårdsöverläkaren Hans Edenwall.

Aktuell information om var och när man kan vaccinera sitt barn mot den nya influensan kommer att finnas på landstingets webbplats www.ltblekinge.selänk till annan webbplats.

Vecka 48 börjar också vaccinationen av vuxna som inte tillhör någon riskgrupp.

- Om det skulle uppstå brist på vaccin rekommenderar vi att i första hand ge vaccinet till de yngre barnen. Influensa sprids lättast i barngrupper och dessutom har det visat sig att små barn tillhör de som oftast blir allvarligt sjuka i den nya influensan, säger Hans Edenwall.

Barn under 13 år får bara en halv dos vaccin och ska ha två sprutor. Den andra sprutan kommer att ges när alla har fått en första spruta, preliminärt i januari 2010. Håll utkik efter annonser i lokaltidningar eller på www.ltblekinge.se.

För mer information


Namn: Hans Edenwall,
Titel: barnhälsovårdsöverläkare
Telefon: 0455-73 42 42
E-post

Presskontakt


Namn: Jens Lindell
Titel: informatör
Telefon: 0455-73 40 18
Mobil: 0734-47 10 05
E-post
Dela (?):
Webbplatsen funkar med Talande webb
Hitta mottagning
Här kan du söka efter kontaktuppgifter till vårdcentraler, mottagningar och andra verksamheter på 1177.se.


Gör det själv
Förnya recept, ändra besökstid, beställ intyg med mera.

E-tjänster

Webbisar, bilder på nyfödda
Webbis
Kartor, vägbeskrivningar
Kartor
Sjukvårdsrådgivning
Råd
Landstinget Blekinge, 371 81 Karlskrona. Tel: 0455-73 10 00,
Fax: 0455-802 50, E-post: landstinget.blekinge@ltblekinge.se
Ansvarig för sidan: Jens Qwarngård
Senast ändrad: 2009-11-16