Vad händer i artrosskolan?

Artrosskolan består av tre gemensamma lektionstillfällen och leds av en sjukgymnast. Här får du lära dig mer om artros, vad som händer när man får artros, varför man kan få artros och vad man kan göra åt det. Den viktigaste och bästa behandlingen för de allra flesta med artros, förutom kunskap om sjukdomen, är träning och viktminskning.

Vi pratar mycket, fram för allt om träning och om de svårigheter som ofta är förknippade med att börja träna och att fortsätta träna trots att det gör ont. I konceptet ingår dessutom ett tillfälle tillsammans med en artrosinformatör. Artrosinformatören är en patient med artros, som har en genomgått en speciell pedagogisk utbildning för att kunna undervisa sjukvårdspersonal om hur det är att leva med artros och vad som kan underlätta eller försvåra vardagen när man har artros. Artrosinformatörer är alltid "proffs-patienter".

Förutom de tre teoretiska lektionerna, som är gemensamma för alla deltagare, erbjuds du träff med en sjukgymnast för individuell genomgång av träningsprogram. Då du har fått ditt individuella träningsprogram erbjuds du att genomföra ditt program tillsammans med andra under en begränsad period. Vid varje tillfälle finns en sjukgymnast närvarande för att korrigera och anpassa ditt träningsprogram och se till att övningarna utförs på bästa möjliga sätt.

Under denna period får du tid att fundera på hur din träning framöver ska se ut och diskutera det med din sjukgymnast. Det är viktigt att du fortsätter med din träning efter artrosskolan. Det finns ännu ingen bot för artros, men genom att träna och vara fysiskt aktiv du kan lindra dina symptom och förhindra att du försämras i snabb takt. För att träning ska hjälpa krävs det emellertid att den utförs regelbundet.

I artrosskolan ingår det även ett uppföljande besök efter 3 månader, då du har möjlighet att diskutera eventuella svårigheter med att hitta lämpliga träningsrutiner, eller få hjälp med att anpassa ett redan fungerande träningsprogram till din dagsform.

Som en del av artroskolans koncept görs även en utvärdering efter 12 månader. Den uppföljningen består av ett frågeformulär som du får hemskickat.  

Dela (?):
Webbplatsen funkar med Talande webb
Hitta mottagning
Här kan du söka efter kontaktuppgifter till vårdcentraler, mottagningar och andra verksamheter på 1177.se.


Gör det själv
Förnya recept, ändra besökstid, beställ intyg med mera.

E-tjänster

Webbisar, bilder på nyfödda
Webbis
Kartor, vägbeskrivningar
Kartor
Sjukvårdsrådgivning
Råd
Landstinget Blekinge, 371 81 Karlskrona. Tel: 0455-73 10 00,
Fax: 0455-802 50, E-post: landstinget.blekinge@ltblekinge.se
Ansvarig för sidan: Jens Qwarngård
Senast ändrad: 2010-09-08