Lär dig känna igen


symtomen på stroke!

Varje år drabbas cirka 30 000 svenskar av en stroke. Av dem är ungefär 600 blekingar. Men genom att upptäcka symtomen i tid och söka vård direkt kan liv räddas och risken för bestående hjärnskador minska.
- Det gäller att söka vård snabbt. Varje minut är viktig, säger Lars-Eric Sjöberg, överläkare vid medicinkliniken på Blekingesjukhuset.
I dag startar en nationell kampanj som syftar till att öka människors kunskaper om stroke. Målet är att människor ska slå larm direkt när de ser någon som kan vara drabbad.

Stroke, eller slaganfall, är ett samlingsnamn för hjärninfarkt och blödning i hjärnan och är en av de vanligaste orsakerna till att vuxna drabbas av funktionshinder. Stroke är också den tredje vanligaste dödsorsaken i landet och bara i Blekinge dör varje år ungefär 120 personer av en stroke.

Totalt är det alltså cirka 600 blekingar som varje år insjuknar i en stroke. Ytterligare 150 blekingar får en så kallad TIA (transitorisk ischemisk attack) vilket är en kortvarig syrebrist i hjärnan.  Men även om symtomen snabbt går över, är det viktigt att söka vård direkt.

- En sådan attack kan nämligen vara en förvarning om en hotande hjärninfarkt. Får man då bara vård i tid, kan behandling sättas in och risken för en allvarlig hjärnskada minskar avsevärt, säger Lars-Eric Sjöberg.

Så här känner du igen en stroke


Genom att lära sig det så kallade AKUT-testet vill landstingen och regionerna öka människors kunskaper om vad som utmärker en stroke:

Ansikte Kan personen le och visa tänder? Om mungipan hänger — ring 112!
Kroppsdelar: Arm och ben Kan personen lyfta armarna och hålla kvar dem i 10 sekunder? Om en arm faller — ring 112.
Uttal Kan personen upprepa en enkel mening som "Det är vackert väder i dag" ? Om personen sluddrar eller inte hittar rädd ord — ring 112.
Tid Varje sekund räknas.
 
Men det finns också fler symtom som kan vara bra att känna till, säger Lars-Eric Sjöberg
- Synen kan plötsligt förändras och man kan också få mycket ont i huvudet.

Högt blodtryck kan leda till stroke De flesta som drabbas av stroke är över 65 år men cirka 20 procent är i arbetsför ålder. Det finns flera orsaker till att man drabbas, exempelvis diabetes, förmaksflimmer, rökning, hög alkoholkonsumtion, låg fysisk aktivitet och högt blodtryck.

- Man kan själv minska risken för att insjukna genom att förändra sina levnadsvanor. Sedan tycker jag att alla borde gå och kontrollera sitt blodtryck regelbundet. Om man går med högt blodtryck i många år kan det nämligen leda till kärlförändringar som i sin tur kan ge upphov till stroke, säger Lars-Eric Sjöberg.

Så här märker du kampanjen


Kampanjen, som är treårig och är ett gemensamt initiativ från Sveriges landsting och regioner, kommer bland annat synas i tv, morgontidningar och fackpress. Det finns också en särskild webbplats, www.strokekampanjen.selänk till annan webbplats, och kampanjen kommer även märkas i sociala medier, till exempel Facebook.

Upptäck stroke i tid

Gör AKUT-testet på Strokekampanjen.se nu!

Gör AKUT-testet på Strokekampanjen.se nu!

Dela (?):
Webbplatsen funkar med Talande webb
Hitta mottagning
Här kan du söka efter kontaktuppgifter till vårdcentraler, mottagningar och andra verksamheter på 1177.se.


Gör det själv
Förnya recept, ändra besökstid, beställ intyg med mera.

E-tjänster

Webbisar, bilder på nyfödda
Webbis
Kartor, vägbeskrivningar
Kartor
Sjukvårdsrådgivning
Råd
Landstinget Blekinge, 371 81 Karlskrona. Tel: 0455-73 10 00,
Fax: 0455-802 50, E-post: landstinget.blekinge@ltblekinge.se
Ansvarig för sidan: Jens Qwarngård
Senast ändrad: 2011-10-10